فعالیت های کلیدی در بوم کسب و کار

فعالیت های کلیدی در بوم کسب و کار؛ شبیه بازی جنگا

ششمین خانه از Business Model Canvas، فعالیت های کلیدی در بوم کسب و کار است که نشان دهنده اقدامات لازم به انجام است که اهداف مورد نظر بیزینس، محقق شود. اما فعالیت های کلیدی کسب و کار را چگونه پیدا کنیم و چه انواعی دارد؟ در این مقاله از بیوتی کوچینگ، همه چیز را درباره خانه ششم بیزینس مدل کنوس توضیح دادیم تا بتوانید آن را به بهترین شکل ممکن، برای بیزینس خودتان تعریف کنید.

 

 

فعالیت های کلیدی کسب و کار (Key Activities)

خانه ششم بوک کسب و کار، نشان دهنده مهم‌ترین اقداماتی است که یک بیزینس باید انجام دهد تا مدل کسب و کار خود را عملی کند. به‌عبارت دیگر، همان‌طور که از عنوان آن پیداست، این‌ها مهم‌ترین وظایفی هستند که یک شرکت باید انجام دهد تا به هدف تجاری خود برسد. فعالیت های کلیدی در سازمان، برای برآورده شدن ارزش پیشنهادی، پاسخگویی به نیازهای طبقه بندی مشتریان، تعامل با مشتریان و در نهایت ایجاد مدل درآمدی بلندمدت، حیاتی است. با توجه به مدل کسب و کار سازمان، فعالیتی که باید انجام شود متفاوت است. از این رو، سازمانی که به شدت به قراردادهای شخص ثالث خود متکی است، مدیریت کانال های ارتباطی خود را به عنوان یک فعالیت کلیدی در نظر می‌گیرد. یک تجارت محصول محور، به فعالیت‌هایی مانند تحقیقات مستمر برای درک بهتر کاربران و هم‌چنین نوآوری مداوم در فناوری، اهمیت بیشتری می‌دهد.

 

 

هدف از فعالیت های کلیدی در مدل کسب و کار

هدف نهایی، در هنگام تعریف فعالیت های کلیدی تان این است که به شما کمک کند کشف کنید که به چه فعالیت‌هایی نیاز دارید تا محصول یا خدمات خود را از رقبا متمایز کنید و بتوانید ارزش پیشنهادی خود را به طور مؤثر ارائه دهید. فرآیندی که هنگام ارزیابی خانه ششم بوم کسب و کار شما از آن صحبت می‌کنیم، نگاه کردن به خانه‌های مرتبط در بوم کسب و کار است. در حالی که هر یک از خانه ها، اهمیت خاص خود را دارند، اما دو خانه وجود دارد که توجه ویژه شما را می‌طلبد.

از آن‌جایی که فعالیت های کلیدی در درجه اول، پلی بین ارزش پیشنهادی شما و طبقه بندی مشتریان شما هستند، هنگام تعیین این خانه، باید به کانال‌ های ارتباطی و تعامل با مشتریان خود نگاهی دقیق داشته باشید.

برای شناخت کامل خانه های بوم کسب و کار، معرفی کامل این ابزار را بخوانید:

بوم کسب و کار، ابزار تحول کسب و کار شما

فعالیت کلیدی کسب و کار

 

چگونه فعالیت های کلیدی کسب و کار خود را پیدا کنیم؟

برای آن که فعالیت کلیدی کسب و کار خود را بشناسید، این موارد را بررسی کنید.

 

1. ارزش پیشنهادی شما چیست؟

ارزش پیشنهادی شما روشن کننده کلیدی ترین فعالیت های شما خواهد بود. بعنوان مثال اگر خدمات آنلاین 24 ساعته پس از فروش، جزو ارزش های پیشنهادی شماست، فعالیت 24 ساعته واحد پشتیبانی، جزو فعالیت های کلیدی شما خواهد بود.

در این زمینه از خود بپرسید:

  • ارزش پیشنهادی کسب و کار من چیست؟
  • این ارزش پیشنهادی به چه فعالیت های کلیدی نیاز دارد؟

 

2. کانال های ارتباطی ما کدام اند؟

به عنوان مثال اگر یکی از کانال های ارتباطی ما اینستاگرام باشد، فعالیت داشتن در اینستاگرام و رصد کردن پیام های دریافت شده و پاسخ دادن به موقع، جزو فعالیت های کلیدی خواهد بود.

 

3. تعامل با مشتریان ما شامل چه مواردی است؟

به عنوان مثال اگر ارسال هدیه تولد برای مشتریان عمده، جزو برنامه های شما برای حفظ تعامل با مشتریان است، پس تهیه، بسته بندی و ارسال این هدیه جزو فعالیت های کلیدی خواهد بود.

 

4. مدل های درآمدی ما چگونه هستند؟

مدل درآمدی ما مبتنی بر فروش اجناس است؟ و یا آنکه اشتراک و عضویت ماهانه عرضه می کنیم؟ اگر عضویت ماهانه جزو مدل های درآمدی ماست، پس ثبت دقیق زمان عضویت افراد و کنترل آن، جزو فعالیت های کلیدی خواهد بود.

کانال های ارتباطی در بیزینس مدل بوم کسب و کار

انواع فعالیت کلیدی

در این بخش از مقاله، با تقسیم بندی فعالیت های کلیدی آشنا شوید تا بهتر و ساده‌تر بتوانید هر کدام از انواع آن را که نیاز است برای بیزینس خود تعیین کنید. هر بیزینسی با توجه به نوع فعالیت خود، انواع مختلفی از فعالیت ها را دارد که این انواع عبارتند از:

 

تولید

این فعالیت ها به طراحی، ساخت و ارائه محصول در مقادیر قابل توجه و یا با کیفیت برتر مربوط ‌می‌شود. فعالیت کلیدی تولیدی، بر مدل‌های تجاری شرکت‌های تولیدی تسلط دارد.

 

حل مسئله

این نوع، به ارائه راه حل‌های جدید برای مشکلات فردی مشتری مربوط می‌شود. به عنوان مثال، کسب و کارهای ارائه مشاوره، در این دسته جای می‌گیرد.

 

حل مشکل

بیمارستان‌ها و سایر سازمان‌های خدماتی، معمولاً تحت سلطه فعالیت های حل مشکل است. مدل های کسب و کار آن‌ها مستلزم فعالیت هایی مانند ارائه خدمات مداوم است.

 

پلتفرم و شبکه

مدل‌های کسب‌وکار طراحی شده بر اساس پلتفرم، فعالیت های کلیدی خاص خود را نیز دارند. پلتفرم‌های همسریابی، نرم افزارها و مواردی از این دست می‌توانند به عنوان یک پلتفرم عمل کنند. مثلا مدل کسب‌وکار مایکروسافت نیازمند مدیریت رابط بین نرم‌افزار سایر فروشندگان و پلتفرم سیستم عامل Windows® آن است. فعالیت های کلیدی در این دسته به مدیریت پلت فرم، ارائه خدمات و ارتقای پلت فرم مربوط می‌شود.

 

فعالیت کلیدی بیزینس در لپ تاپ ارائه می شود

رایج ترین فعالیت های کلیدی در کسب و کارها

برخی از فعالیت های کلیدی در اکثر کسب و کارها مشترک است. این موارد را مطالعه کنید و آنها را در اولویت خود قرار دهید:

 

تولید

برای بیزینس هایی که محصول محور هستند، این بخش از فعالیت های کلیدی یکی از اساسی ترین بخش ها محسوب می گردد. تولید شامل چندین زیرشاخه است:

  • طراحی محصول
  • ایجاد فرآیند و روش تولید
  • انجام مراحل تولید
  • نظارت و کنترل بر تولید
  • کنترل کیفیت
  • حفظ و نگهداری سیستم ها

 

تحقیق و توسعه

این یک نوع از فعالیت کلیدی مشترک در اکثر کسب و کارها است. بخش تحقیق و توسعه موظف است با سایر وظایف شرکت اعم از تولید، بازاریابی یا فروش ارتباط برقرار کند و تحقیقات محصول جدید، نیاز بازار به محصولات جدید، توسعه محصولات، به روز رسانی های دوره ای خدمات و محصولات، بررسی کیفیت و ایجاد نوآوری را به انجام برساند.

 

بازاریابی

هر نوع بیزینسی که داشته باشید تا زمانی که از کانال های مناسب و با روشی صحیح، بازاریابی نکنید سایر زحمات شما نیز به بار نخواهد نشست. حتی بهترین محصولات نیز نیاز به بازاریابی دارند. اگر تمام توجه خود را معطوف به امکانات و ارزش پیشنهادی و تولید خود کنید اما از بازاریابی غافل باشید به سرعت به سمت شکست خوردن خواهید رفت.

این فعالیت کلیدی کسب و کار نیز شامل چند مرحله است که عبارتند از:

  • تشکیل تیم تخصصی بازاریابی (حتی اگر بیزینسی در حد چهار الی پنج نفر هم هستید لازم است یک متخصص بازاریابی در جمع خود داشته باشید)
  • تعیین استراتژی بازاریابی
  • ارائه بازخوردهای بازار به تیم تحقیق و توسعه و یا مدیریت مجموعه
  • ایجاد ارتباطات مناسب
  • بازاریابی و جذب مشتری

 

خدمات پس از فروش

مشتریان خدمات یا محصولات شما، تبدیل به بزرگترین حامیان شما و یا بزرگترین دشمنان شما خواهند شد. با ارائه خدمات پس از فروش، ضمن ایجاد پایبندی در مشتریان خود، آنها را به مبلغین خود بدل خواهید کرد.

فعالیت های کلیدی در بوم کسب و کار؛ شبیه بازی جنگا

 

حذف فعالیت های کلیدی غیرضروری از خانه ششم بوم کسب و کار

فعالیت های کلیدی در مدل کسب و کار، ملزم به ایجاد و ارائه ارزش پیشنهادی، دستیابی به بازارها، حفظ تعامل با مشتریان و کسب درآمد است و بسته به نوع مدل بیزینس متفاوت است.

بدیهی است که ارزش پیشنهادی ما عمیق ترین تأثیر را بر نوع فعالیت هایی که انجام می‌دهیم خواهد داشت. با این حال، با رونق گرفتن کسب و کار، ممکن است فعالیت های غیرضروری نیز در این بلوک وارد شود. برای جلوگیری از این امر، از روشی به نام Minimum Viable Product یا MVP استفاده می‌کنیم که ابتدایی ترین نسخه محصول شما است.

اکثر کارآفرینان در برابر تولید نسخه ابتدایی MVP مقاومت می‌کنند زیرا معتقدند که برای موفقیت یک محصول، باید حداکثر ارزش را برای مشتریان خود فراهم کرد. اما لازم است بدانید که ایجاد یک محصول با چندین ویژگی اضافی که برای مشتری شما ارزشی ندارد اما به هزینه‌های او می‌افزاید، راه حل نیست.

برای سازنده نرم افزار مایکروسافت، فعالیت های کلیدی شامل توسعه نرم افزارهای موجود است؛ برای تولید کننده لپ تاپ های Dell، شامل مدیریت زنجیره تأمین است و برای مشاوره مک کینزی، شامل حل مسئله است.

 

 

جمع بندی

اگر قصد دارید پلن بیزینس خود را به طور دقیق و شفاف داشته باشید، لازم است که بوم کسب و کار را برای آن تکمیل کنید و یکی از خانه‌هایی که به شما در ارائه برنامه کاری، کمک بزرگی می‌کند خانه ششم بوم است. با داشتن اطلاعات کافی درباره این خانه از بوم، فعالیت های کلیدی در کسب و کار را به درستی تعیین کنید تا مسیر رسیدن به اهداف بیزینسی شما را ساده‌تر کند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

ارسال در واتساپ
ارسال در تلگرام
ارسال در لینکدین
انتشار در فیسبوک
ارسال با ایمیل
پرینت مطلب
به این مطلب امتیاز بدهید:
0/5

این مطالب نیز برای شما مفید است:

دیدگاهتان را بنویسید

ضمن تبریک به شما به دلیل اهمیت به رشد و پیشرفت خود، همکاران مجموعه بیوتی کوچینگ طی تماسی در 24 ساعت آینده با شما، اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.