کوچینگ چیست؟ انواع، تاریخچه و مزایا

کوچینگ چیست؟ همه مباحث مرتبط با کوچینگ

حتما شما نیز در اطراف خود، از اهمیت کوچینگ شنیده‌اید که اکنون در حال مطالعه این مطلب هستید. کوچینگ چیست؟ کوچینگ پدیده‌ای رو به گسترش در سال‌های اخیر است که می‌تواند به بهبود ابعاد مختلف زندگی و کسب و کار و… به ما کمک کند. در این مقاله همه چیز درباره کوچینگ و مزایای آن را برای شما توضیح داده‌ایم و مسیر استفاده از آن را نیز تشریح کرده‌ایم تا در صورت تمایل، بتوانیم به بهترین نحو از آن بهره‌مند شوید.

 

 

کوچینگ چیست؟ (What is COACHING)

کوچینگ که در فارسی آن را به مربی‌گری هم ترجمه می‌کنند به معنای یک رابطه حمایتی برای دستیابی به اهداف مورد نظر فرد متقاضی و عمدتا دستیابی به توسعه در زمینه‌ای مورد نظر است. تعریف کوچینگ را می‌توان این‌گونه بیان کرد: “کوچینگ، فرآیندی حمایت‌گرانه است که فرد را در رسیدن از نقطه موجود به نقطه مطلوب، یاری می‌کند.”

کوچینگ به‌صورت تئوری با مسائل برخورد نمی‌کند بلکه همانند یک همراه، با مخاطب خود به دل مسائل می‌زند و راه حل‌ها را جستجو می‌کند. اگر قرار باشد از بین معلم یا همراه، کوچ را به یکی از آن‌ها تشبیه کنیم کوچ قطعا یک همراه است تا یک معلم یا مشاور.

فلسفه کوچینگ بر توانایی و قدرت تفکر انسان‌ها بنا شده است و معتقد است که برای رفع هر چالشی، کافی است به درون خود فرد مراجعه شود. در واقع کوچینگ می‌کوشد توانایی بالقوه انسان‌ها را به فعلیت برساند و پتانسیل فرد را آزاد کند.

 

تعریف علم کوچینگ از فدراسیون بین المللی کوچینگ ICF

کوچینگ از نگاه سازمان جهانی کوچینگ چیست؟: “همکاری بین کوچ و مراجعه کننده بصورت فرآیندی فکری و خلاقانه که طی آن، مراجعه کننده، پتانسیل شخصی و حرفه‌ای خود را به حداکثر می‌رساند.”

سازمان جهانی کوچینگ ICF هر فرد را دارای احترام و خلاقیت و توانایی می‌بیند و معتقد است که وظیفه کوچ، در روشن کردن چراغ ذهن مراجعه کننده است. لذا وظایف کوچ را به این صورت تعریف می‌کند:

1. اکتشاف و شفاف سازی آنچه که مراجعه کننده به دنبال آن است.

2. تشویق مراجعه کننده به رجوع به درون خود و کشف خود.

3. استخراج راه حل‌های مراجعه کننده از درون او.

4. حفظ و افزایش حس مسئولیت پذیری مراجعه کننده

 

کوچ کیست؟

در همین ابتدای کار بگذارید خیال‌تان را راحت کنم. کوچ، یه شما راهکار نمی‌کند. کوچ فردی است که به شما کمک می‌کند تا بهترین تصمیمات را از وجود خودتان کشف کنید و سپس به آن عمل کنید. تیموتی گالوی، در کتاب بازی درونی تنیس، معتقد است که کوچینگ آموزش نیست؛ بلکه کمکی برای یادگیری بهتر است.

کوچ و کوچی در حال صحبت

 

تاریخچه کوچینگ

واژه کوچینگ، تا پیش از آن‌که در اصطلاح تخصصی خود و با معنای مورد اشاره در این مقاله ظاهر شود، بیشتر در مجامع ورزشی به گوش می‌خورد. یک کوچ ورزشی، فردی است که ورزشکاران را هدایت می‌کند و به آن‌ها کمک می‌کند تا به بالاترین عملکرد خود در رشته ورزشی تخصصی‌شان برسند. در رشته و تخصص کوچینگ (از کوچینگ فردی گرفته تا بیزنس کوچینگ) نیز دقیقا همین هدف، مورد توجه کوچ هست.

یکی از کتاب‌هایی که مسیر را برای کوچینگ فعلی باز کرد، کتاب “بازی درونی تنیس” (The Inner Game of Tennis) اثر تیموتی گالوی است. او یک مربی ورزشی رشته تنیس بود و در کار با ورزش‌کاران تحت نظر خود، بر این مفهوم تمرکز می‌کرد که بر ذهن آن‌ها کار کند تا بر کار خود متمرکز شوند. او پیشرفت ورزش‌کاران را نشات گرفته از درون آن‌ها می‌دانست و حتی تمرینات بدنی را نیز در وهله بعد از تمرکز ذهنی می‌دانست. گالوی در این کتاب، این موضوع را از حیطه ورزش، به سایر حیطه‌های فعالیت انسان‌ها نیز تعمیم داد. همین حالا نیز، کوچینگ بر تمرکز روی صداهای درونی هر فرد تمرکز دارد و پاسخ‌ها را از آن‌جا بیرون می‌کشد.

کوچینگ با معنای فعلی آن، در دهه 1980 میلادی و توسط توماس لئونارد در امریکا ایجاد و گسترش داده شد. چند سال بعد و در 1995، سازمان ICF ایجاد شد تا راهی برای ارتباط میان کوچ‌ها و و توسعه این شاخه جدید گردد. در سال 1998 نیز ICF استانداردها و ضوابطی مرتبط با کار کوچینگ منتشر کرد که مرجع تصمیمات این حوزه واقع گردید.

ما در مقاله ای جداگالنه، بطور کامل این تاریخچه را شرح داده ایم:

>>>>>>>>> تاریخچه کوچینگ <<<<<<<<<

 

 

اهمیت کوچینگ

کوچینگ در واقع بیش از آن‌که صرفا یک همکاری دوطرفه محدود به زمانی خاص باشد یک رویکرد حل مسئله و پیشرفت است. یادگیری آن، به شما کمک می‌کند که در همه ابعاد زندگی خود از این رویکرد بهره ببرید و مسیر رو به جلو را برای خود، سهل کنید. اهمیت کوچینگ، در این است که مسیر انسان‌های موفق دنیا در آینده، از این نوع سبک زندگی و این رویکرد می‌گذرد.

موفق‌ترین بیزینس‌ها و بزرگ‌ترین کارآفرینان و افراد موفق دنیا، از کوچ استفاده می‌کنند و این اهمیت رو به گسترش استفاده از کوچ را نشان می‌دهد. به گفته بیل گیتس: “هرکسی به یک کوچ نیاز دارد.”

ضمنا با توجه به پیچیده‌تر شدن کارها و صنایع و تخصصی شدن آن‌ها، و پویا و داینامیک شدن زیرشاخه‌های کارها، نیاز به کوچ در حال حاضر بسیار بیشتر از گذشته حس می‌گردد.

 

هدف اصلی حرفه کوچینگ چیست؟

هدف اصلی کوچینگ، رساندن مخاطب خود، به نقطه مطلوب خود است. هر انسان و یا هر بیزینس و سیستمی، دارای اهدافی شفاف و یا تصوراتی ذهنی غیر شفاف برای خود است. کوچینگ وظیفه دارد تا ابتدا این نقطه مطلوب را به وضوح از درون خود او بیرون بکشد و پس از آن، او را در رسیدن به آن، همراهی و یاری کند. دعوت به خلق کردن و مولد بودن (خلق ارزش در هر کاری که به آن مشغول هستید) از بزرگترین مواهب کوچینگ برای استفاده کننده از آن است.

اهمیت کوچینگ در چیست

 

مزایای کوچینگ چیست؟

1. خودآگاهی

خودآگاهی یکی از مهم‌ترین مزایای کوچینگ است. شما به معیاب و قوت‌های خود آگاه می‌شوید و براساس این شناخت خود، تصمیم می‌گیرید که روی تقویت کدام‌یک از نقاط قوت خود و یا رفع کدام‌یک از نقاط قابل بهبود خود تمرکز کنید. به این صورت، مسیری را پیش می‌گیرید که شما را به بهترین خودتان نزدیک می‌کند. چون برخاسته از وضعیت فعلی شما است.

 

2. حل مسئله

کوچینگ یک روش حل مسئله است. برخورد با رویکرد کوچینگی نسبت به مسائل، شما را از سریع‌ترین روش به نتیجه مناسب می‌رساند. خوب است که هر فرد حداقل برای یک‌بار هم که شده در زندگی و یا کسب و کار خود از یک کوچ بهره بگیرد و با رویکرد حل مسئله کوچینگ آشنا شود تا بتواند از آن در تمام زندگی و کسب و کار خود بهره ببرد.

 

3. قضاوت ممنوع

رویکرد کوچینگ، هیچ‌گونه قضاوتی را نمی‌پذیرد و هرگونه قضاوتی، به‌معنای خروج از حیطه کوچینگ محسوب می‌شود. مراجعه کننده، در جلسه کوچینگ این آسایش را دارد که می‌تواند مسائل درونی خود را بیان کند بدون این‌که انتظار شنیدن بازخوردی منفی از طرف مقابل داشته باشد. کوچ تنها به او کمک می‌کند تا به قضاوتی صحیح و دقیق از کار خود برسد و بعد، براساس این قضاوت، به تصمیمی برای عمل کردن برسد.

 

4. انعطاف

کوچینگ راهکار ثابتی برای همه ارائه نمی‌دهد؛ بلکه با توجه به شرایط مخاطب خود و نحوه پیشرفت کارها، به‌سمت راهکارهای جدید حرکت می‌کند. هیچ چیز از پیش تعیین شده‌ای وجود ندارد و همه چیز، منعطف و قابل تغییر است.

 

5. توجه به ذهنیت

یکی از اساسی‌ترین کارهای یک کوچ، توجه به ذهنیت شماست تا آن را آماده قبول هر نوع تغییر و جلو رفتن کند. تا زمانی‌که ذهنیت شما این آمادگی را نداشته باشد، هیچ کاری مفید واقع نخواهد شد. پس لازم است که در جلسات کوچینگ، به این نکته توجه داشته باشید و پذیرای تغییرات باشید.

رشد شخصی از اهداف کوچینگ

6. رشد شخصی

کوچینگ، حتی در بیزینسی‌ترین حالات خود که بیزینس کوچینگ یا کوچینگ سازمانی یا کوچینگ مدیران است باز هم به رشد شخصی و توسعه فردی مخاطب خود توجه دارد. چرا که تا زمانی‌که یک مدیر یا صاحب کسب و کار، شخصا رشد نکند بیزینس و مجموعه تحت نظر او نیز رشدی را تجربه نخواهد کرد. سازمان‌های بزرگ، فرزند انسان‌های بزرگ هستند و کارهای بزرگ، نشات گرفته از درون بزرگ انجام دهندگان آن کارهاست.

 

7. تشویق

از مهم‌ترین مواردی که ریشه در ذات کوچینگ دارد تشویق کردن است. کوچ تشویق می‌کند که به‌جای بهانه آوردن و ناله کردن، به دنبال پیش‌روی و جلو رفتن باشید و در مسائل و مشکلات باقی نمانید. داشتن یک مشوق، عامل محرکی قدرت‌مند برای هر فرد محسوب می‌گردد.

 

8. فکر کردن

کوچینگ شما را به فکر کردن وا می‌دارد و از انجام اتوماتیک کارها و افتادن از در دام روزمرگی دور نگه می‌دارد. کوچ مدام شما را دعوت به فکر کردن درباره ابعاد مختلف کارهای‌تان می‌کند. حتی اگر جایی، فکر کردن را فراموش کنید، کوچ به شما یادآوری خواهد کرد.

 

9. ماندگاری

کوچینگ متفاوت با آموزش است و بدلیل اینکه نوعی انتقال فرهنگ است، در ذهن مخاطب خود ماندگارتر می‌شود. مزایای استفاده از کوچینگ، فقط محدود به بازه زمانی ارتباط با کوچ نیست و پس از آن نیز بدلیل تاثیر عمیق بر روی فکر مخاطب، در سبک زندگی و کاری او تاثیر مثبت می‌گذارد.

 

انواع کوچینگ

کوچینگ دارای اصولی است که چه در مواجهه با یک بیزینس و چه در مواجهه با یک فرد، ثابت است. اما ویژگیهایی نیز با توجه نوع مخاطب خود پیدا می‌کند. انواع کوچینگ را بالغ بر 100 نوع دانسته‌اند اما مهم‌ترین آنها عبارتند از:

 

1. کوچینگ کسب و کار (Business Coaching)

معروفترین رشته کوچینگ، بیزینس کوچینگ است که مرتبط با کسب و کارها است و به رشد بیزینس آنها کمک می‌کند تا به هدف مورد نظر خود دست پیدا کند. اکثر کسب و کارهای بزرگ دنیا، از بیزینس کوچ بهره می‌گیرند و در سالهای اخیر و به خصوص در کشورهای توسعه یافته، استفاده از بیزینس کوچ در بیزینس‌های متوسط و کوچک نیز رواج پیدا کرده است.

 

2. کوچینگ فردی (Personal Coaching)

کوچینگ فردی نوعی عمومی از کوچینگ است که مناسب همه افراد جامعه است و محدود به شاغلین و مدیران و یا جایگاه خاصی از افراد نمی‌شود. این نوع از کوچینگ می‌تواند برای هر فرد موثر باشد تا به بالاترین بازدهی خود در کار و زندگی دست پیدا کند.

 

چهت آشنایی با 12 شاخه پرکاربرد کوچینگ، این مطلب را بخوانید: انواع کوچینگ

 

فرآیند کوچینگ چگونه است؟

پیش برنده اصلی جلسه کوچینگ، کوچ نیست بلکه مراجعه کننده است که با توجه به خواسته خود و مسیری که رفته و قصد رفتن را دارد، مسیر جلسات و فرآیند کوچینگ را نیز تعیین می‌کند. کوچ تنها مراقبت می‌کند که این مسیر، درست طی شود و در این راه، با کوچی همراه است و در واقع، طی مسیر را برای او ساده‌تر می‌کند.

 

جلسه کوچینگ

همه ما نیاز به این داریم که درباره عمل‌کرد خود، بازخورد دریافت کنیم و از آن برای بهبود خود بهره بگیریم. یکی از مهم‌ترین کارکردهای جلسات کوچینگ، بازخورد گرفتن از کوچ درباره نحوه پیشرفت کارها از جلسه قبل تا جلسه فعلی است و بعد، براساس این بازخورد و نتیجه‌ای که کوچی از آن می‌گیرد، اقدامات لازم برای فاصله بین این جلسه و جلسه بعد، چیده می‌شود.

کوچینگ یعنی چه

 

جمع‌بندی

در این مقاله به‌طور کامل شرح دادیم که تعریف کوچینگ چیست و چه فوایدی دارد و چگونه قابل استفاده است. اهمیت کوچینگ در دنیای رو به پیشرفت امروز، روز به روز بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد و می‌توان گفت مسیر پیشرفت فردی و شغلی در دنیای آینده، از جاده کوچینگ می‌گذرد. در انتهای این مقاله از بیوتی بیزینس کوچینگ، به شما توصیه می‌شود که استفاده از کوچینگ را در زندگی یا کسب و کار خود تجربه کنید و تاثیر آن را مشاهده کنید. همه پاسخ‌ها در درون شماست. فقط کافی است بدانید که چگونه به این پاسخ‌ها دست پیدا کنید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!

با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

ارسال در واتساپ
ارسال در تلگرام
ارسال در لینکدین
انتشار در فیسبوک
ارسال با ایمیل
پرینت مطلب
به این مطلب امتیاز بدهید:
0/5

این مطالب نیز برای شما مفید است:

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

  • کامل بود فقط کاش بهترین کوچ های دنیا رو هم معرفی می کردید

    • توی مقاله مربوط به بیزینس کوچینگ، بهترین ها رو براتون معرفی کردیم.

دیدگاهتان را بنویسید

ضمن تبریک به شما به دلیل اهمیت به رشد و پیشرفت خود، همکاران مجموعه بیوتی کوچینگ طی تماسی در 24 ساعت آینده با شما، اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.